O nauce

Bezpieczni na basenie – metody dezynfekcji wody basenowej

B. Karczmarczyk, BioLetyn 22/I/2017
W czasach popularyzacji zdrowego trybu życia i kultury fizycznej, coraz ważniejsze staje się spędzanie wolnego czasu w sposób aktywny. W końcu każdy z nas marzy o pięknej sylwetce, czyż nie? Wiele osób decyduje się na udział w zajęciach oferowanych przez kluby fitness, siłownie czy uprawianie różnego rodzaju sportów. Jednym ze sposobów jest również spędzanie czasu na obiektach rekreacji wodnej. Właśnie dlatego w Polsce powstaje w ostatnim czasie coraz więcej publicznych pływalni krytych, parków wodnych, miejsc do uprawiania sportów wodnych czy obiektów o charakterze lecznictwa wodnego, a wiele z już wcześniej wybudowanych tego typu obiektów jest modernizowanych. Wraz z rosnącym zapotrzebowaniem społecznym na tego typu obiekty, bardzo ważnym aspektem staje się zapewnienie na pływalniach odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych  i sanitarno-technicznych. Woda w basenach powinna być wolna od mikroorganizmów mogących w jakikolwiek sposób stanowić zagrożenie dla zdrowia korzystającej z nich ludności.

CZYTAJ DALEJ


W tym stanie się nie pokażę! Bakteryjne stadium VBNC

M. Bednarz, BioLetyn 21/IV/2016
Szacuje się, że obecnie jesteśmy w stanie wyhodować jedynie ok. 1% wszystkich mikroorganizmów. Wiąże się to nie tylko z brakiem odpowiednich podłoży hodowlanych, ale także z wymaganiami środowiskowymi niektórych bakterii. Są one często nieznane lub niemożliwe do stworzenia w warunkach laboratoryjnych. Zdolność do hodowli zależy również od kondycji fizjologicznej danego organizmu. Obecnie dużą uwagę poświęca się diagnostyce bakterii w stanie VBNC i wyjaśnianiu tego zjawiska, gdyż stanowi poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia, czystości wody pitnej i rekreacyjnej, a także bezpieczeństwa żywności.

CZYTAJ DALEJ


Antybiotykowy koktajl dla osadu

K. Ślipko, BioLetyn 21/IV/2016
Kiedy słyszymy „oczyszczanie ścieków”, zazwyczaj nie kojarzymy sobie z tym przyjemnych rzeczy i większość z nas omija tę tematykę z daleka. Jakiż to wielki błąd, Drogi Czytelniku! Oczyszczalnie ścieków skrywają w sobie zadziwiający świat, pełen własnych zasad i zależności, w którym znajdują się niezwykłe mikroorganizmy, które współżyją ze sobą, walczą i umierają. Ten nie do końca poznany, kapryśny i zmienny mikrokosmos to świat osadu czynnego. Czy, i jak, ten mały świat reaguje na to, co się dzieje w środowisku, które go otacza? Czy ludzie poprzez stosowanie antybiotyków wpływają również i na ten mały świat?

CZYTAJ DALEJ


Historia pewnej zieloności

A. Szymanek, BioLetyn 20/III/2016
Wyobraź sobie, że jesteś naukowcem. Biologiem, jak wielu innych. I jak wielu innych chciałbyś zrozumieć działanie ludzkiego organizmu. Nie wystarczy Ci jednak wiedza, w jaki sposób porusza się ręką i nogą, ani jaką mękę przechodzi Twoja kanapka, gdy znajdzie się w Twoim układzie trawiennym. Chcesz rozłożyć na części, zrozumieć od podstaw, wniknąć jak najgłębiej w mechanizmy rządzące życiem. Masz nowoczesny mikroskop i widzisz, jak Twoje komórki dzielą się i umierają. Tobie to jednak nie wystarczy. Przecież to tam w środku dzieje się magia! A co gdyby ktoś powiedział Ci, że możesz zobaczyć to wszystko? W dodatku w kolorze i bez wymiany sprzętu na droższy! Czy uwierzysz teraz, że 238 aminokwasów podbiło serca biologów molekularnych?

CZYTAJ DALEJ


Geny Zombie

A. Brzeszkiewicz, BioLetyn 20/III/2016
Co chwilę dowiadujemy się o kolejnym nowym odkryciu czy wynalazku, które ma zmienić oblicze współczesnej nauki. Zazwyczaj są to tylko hasła mające na celu zachęcenie do przeczytania artykułu na dany temat. Rzadko zdarza się, żeby była to prawdziwa sensacja.W tym przypadku odkrycie tzw. „genów zombie” i ich przeznaczenia – moim zdaniem – jest czymś niesamowitym i wartym uwagi, chociażby ze względu na ich niebanalny pseudonim.

CZYTAJ DALEJ


Czekoladowa mikrobiologia

B. Kociołek, BioLetyn 19/II/2016
Wszyscy biotechnologowie lub, jeśli ktoś woli, biotechnolodzy (przy okazji, obie formy są poprawne) doskonale wiedzą, że mikroorganizmy ogrywają kluczową rolę w naszym życiu. Mogą być one zarówno naszymi sprzymierzeńcami, jak i wrogami. Czasem mówi się, że bakterie są dobre albo złe. Ale czy doceniamy zasługi tych małych stworzeń w dostarczaniu nam rozkoszy? I nie mam tu na myśli przyjemnego masażu za pomocą ezy lub głaszczki agaru wylanego na płytki Petriego, zwanego też w naukowym żargonie posiewem (choć trzeba przyznać, że to też całkiem sensowny punkt widzenia). Nie chodzi mi, tym razem, także o wino ani piwo, które także potrafią przynieść uciechę konsumentom, o czym Was, z pewnością nie muszę przekonywać. Chcę opowiedzieć o czymś, co jest niezawodne w dostarczaniu radości bez względu na wykonywany zawód oraz wiek (pamiętajcie, alkohol tylko dla pełnoletnich), a mianowicie o czekoladzie.

CZYTAJ DALEJ


Były dyskietki, płyty, kasety. Teraz czas na…DNA! Czyli o pomyśle na wykorzystanie DNA w technologii pamięci masowych

A. Kilar, BioLetyn 19/II/2016
Według prognoz ilość informacji tworzonych przez ludzkość w 2017 roku przekroczy 16 zatabajtów (1021 bajta, porównując megabajt 106 bajta). Niepokojące tempo przyrostu danych w końcu przekroczy naszą zdolność do ich przechowywania. Dodatkowym problemem jest „żywotność” technologii przechowującej dane. Dyski magnetyczne obecnie działają średnio od 3 do 5 lat, natomiast dyski oparte na technologii taśmowej do 30 lat. Syntetyczne sekwencje DNA od dawna uważane są za potencjalne medium dla cyfrowego zapisu danych. DNA jest atrakcyjne ze względu na wysoki stopień upakowania informacji, a przy tym niezwykłą trwałość – istnieje tak długo jak istnieje życie na Ziemi.

CZYTAJ DALEJ


Jestem mikrochimerą. A Ty jaką masz supermoc?

M. Krzempek, BioLetyn 18/I/2016
Przeciętnemu człowiekowi chimera kojarzy się jedynie z mitycznym stworem rodem ze starożytnej Grecji. Być może niektórym na myśl przychodzą żyjące w głębinach oceanów ryby z podgromady zrosłogłowych. Sadownicy mogą pomyśleć o szczepionych drzewkach. Ale czy kiedykolwiek przyszła Ci na myśl, Drogi Czytelniku – mama? Jeśli nie, to zaraz dowiesz się, że Twoja mama jest bardziej niezwykła niż myślisz. A jeśli urodziłeś się w rodzinie wielodzietnej, to nawet bardziej niż „śniło się filozofom”.

CZYTAJ DALEJ


Polski sposób na cukrzycę

A. Suwalska, BioLetyn 17/IV/2015

Zapewne każdy już słyszał, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną naszych czasów. Szacuje się, że ludzi na nią chorych jest obecnie ok 250 mln, 25 mln w Europie i ponad 2 mln w Polsce, a liczba ta ciągle wzrasta. W większości jest to cukrzyca typu 2, którą nabyć może praktycznie każdy z nas. Możemy więc mówić o groźbie epidemii tej choroby. Nic dziwnego, że naukowcy na całym świecie poszukują sposobu na wyleczenie lub chociaż spowolnienie postępu cukrzycy, również w Polsce. Budzącym nadzieje jest odkrycie naukowców z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

CZYTAJ DALEJ


Promieniejszesz zdrowiem!

A. Szymanek, BioLetyn 18/I/2016

Wydaje się, że stopień zaawansowania naszej wiedzy i techniki sięga tak daleko, że jesteśmy w stanie wpływać na każdy element naszego życia. Najlepszym tego dowodem są wszechobecne reklamy suplementów diety – mamy cudowne środki na wszystko, począwszy od koncentracji, przez kłopoty z cerą, na wadze wcale nie kończąc. Firmy produkujące suplementy przekonują nas, że znają sposób na każdą bolączkę i niby wiemy, że to wszystko ściema. Przecież to tylko reklama. A jednak rynek suplementów diety, pomimo widocznego kryzysu gospodarczego, rozwija się w tempie 10% rocznie. Mogłoby się zdawać, że atakujące nas z każdej strony kampanie reklamowe ogłupiają społeczeństwo, jednak nie jest to pierwszy cudowny środek w historii, dla którego ludzkość straciła głowę.

CZYTAJ DALEJ